Turun itkevät puutalot

Puutaloissa on sitä jotakin. Voisin hyvin kuvitella itseni istumassa kakluunin ääressä ja villasukat jalassa söpössä puutalossa talvella tai syömässä aamupalaa puutalon puutarhassa kesällä. Puutalo olisi ehkä keltainen ja siinä olisi ruutuikkunat.

Kuvitella, että useita kymmeniä vuosia sitten Helsinki on ollut lähinnä puutaloaluetta. Nykyään pääkaupungissamme on enää turhan vähän näitä lämminhenkisiä alueita ja puutaloon on melko haastavaa päästä asumaan kovan kysynnän vuoksi.

Heinäkuisella Turun reissullani kävin tutkimassa Turun puutalokortteleita. On mahtavaa, että Turussa on säilytetty niin paljon näitä söpöäkin söpömpiä asuintaloja. Turussa on kaupungin kokoon nähden todella paljon toinen toistaan herttaisempia puutaloalueita. Näitä puutaloalueita ovat esimerkiksi Martti, Port Arthur eli Portsa, Pohjola, Kähäri, Nummi ja Kuuvuori. Oma suosikkini taitaa ainakin näin pintaraapaisun perusteella olla tuo Portsa.

Eräs ilmiö, johon kiinnitin huomiota Turkua kierrellessäni olivat joihinkin taloihin kiinnitetyt kyyneleet. Kyyneleitä oli lähinnä muutamissa hieman ränsistyneissä taloissa. Pian selvisi, että nämä talot itkevät. Ne itkevät, koska ne ovat purku-uhan alla. Voi ei! Yhtään puutaloa ei enää saa purkaa tästä maasta. Samoin kuin vastustan Pasilan hauskan ympäristötaideteosta muistuttavan puumökin purkamista, vastustan myös Turun puutalojen purkua.


The city of Turku is an old city but most of the old, wooden buildings have been destroyed. Some of the remaining ones have been marked with tears. This is to show, which ones will soon be destroyed.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate