Toivolan vanha piha

Edellisessä jutussa kerroin teille sympaattisesta Railin kahvilasta ja nyt jatkan Explore Suomi-kampanjan saralla samalla seudulla, Keski-Suomessa. Tiedoksi niille, jotka eivät tiedä, olen alun perin kotoisin pieneltä paikkakunnalta Keski-Suomesta. Vietin lapsuuteni ja suurimman osan teinivuosistani Jyväskylän seudulla, joten niihin maisemiin liittyy paljon rakkaita muistoja.
Nykyään käyn Jyväskylässä enää harvoin, ehkä pari-kolme kertaa vuodessa. Kaupunki tuntuu tänä päivänä itselleni melko vieraalta ja suurin osa ystävistänikin on muuttanut pois jo vuosia sitten.

Jyväskylä on kiva, kompakti ja vireä opiskelijakaupunki ja tein sinne pikaisen täsmäiskun viime viikolla, matkalla Kolille. Jyväskylästä on tuhottu paljon sitä vanhaa ja kaunista, mistä kovasti tykkään, mutta muutama helmi on kuitenkin säilytetty ja kävin nyt ensimmäistä kertaa tutustumassa yhteen niistä, Toivolan vanhaan pihaan. Se oli löytö.

Tämä värikkäistä puu- ja tiilitaloista koostuva piha-alue on toiminut alun perin 1800-luvun lopulla käsityöläispihana ja nyt se on noussut uuteen kukoistukseensa. Tälle Jyväskylän keskustassa sijaitsevalle pihamaalle on avattu monia erilaisia käsityöläispuoteja ja muun muassa sepän paja.

Tutustuin paikkaan Jyväskylässä asuvan äitini kanssa ja yllätyin tästä lämminhenkisestä paikasta positiivisesti. Koska päivä ei ollut aurinkoinen ja on vasta huhtikuu, Toivolan vanhalla pihalla ei juurikaan ollut ihmisiä, mutta voin vain kuvitella sen kuhisevan kävijöistä kauniina kesäpäivänä.

Tutkimme hieman paikkoja. Ihania, vanhoja yksityiskohtia. Pihamaan perukoilta kuului omituisia ääniä ja pian selvisi, että siellä asustelevat Tuutikki ja Vadelma. Ne ovat lampaita. En olisi odottanut löytäväni lampaita Jyväskylän keskustasta, mutta siellä ne määkivät tyytyväisinä.

Ehkä suurin löytö tällä pihamaalla oli vanhaa aikaa huokuva kahvila, Muisto. Ihana kahvila, jossa on arkipäivinä tarjolla aamiaista ja tietysti aina aukioloaikoina paljon muutakin suolaista ja makeaa. Viikonloppuisin siellä järjestetään brunssi.

Muiston sisustus on kaunis, lämminhenkinen ja tyylikäs. Seinillä on punatiiliä ja katon putket on jätetty näkyviin. Lattialla on räsymattoja ja katosta roikkuu kattokruunuja. Salin keskiosassa on takka ja tunnelma on mukava ja rauhallinen. Tänne pitää päästä ensi kerralla Jyväskylässä ollessani aamupalalle. Se milloin tuohon kaupunkiin palaan on tosin suuri mysteeri, ehkä yllätän itseni ja palaan jo kesällä.

Psssst! Jutun kuvat ovat hypänneet pois matkasta blogin muutossa. Asia korjaantuu pian! 

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate