Sipadan – Sieppauksia paratiisisaarilla

Malesian Borneon paratiisimainen sukellussaari, Sipadanin, maine on kärsinyt viime vuosina. Kaappauksia ja konflikteja, uskaltaako sinne edes matkustaa?

Vesi on turkoosia, hiekka on valkoista ja taivas on sininen. Isoista turistijoukoista ei ole tietoakaan ja paikka tuntuu rauhan tyyssijalta. Sukellusvedet ovat maailmankuulut ja ihmisiä matkustaa maailman jokakolkasta kokemaan upeaa seinäsukellusta kaukaiselle saarelle, Borneon itärannikon edustalle sijaitsevalle Sipadanin saarelle. Tuonne matkustin minäkin kolmisen vuotta sitten.

Pulau SipadanPulau Sipadan sukellusMoni muistaa Jolon panttivankikriisin, eikös? Kaksi suomalaista miestä joutui monien muiden joukossa kidnapatuksi Aasiassa vuonna 2000. Tämä tapahtui samaisella Sipadanin saarella. Saarella, jossa en olisi koskaan osannut pelätä ilman tietoa Philippiinien ja Malesian merialueen rauhattomuudesta ja silloin tällöin tapahtuvista kidnappauksista.

Nykyään Sipadania vartioi joukko vartijoita/sotilaita. Tuntui kieltämättä oudolta rantautua paratiisisaarelle, jota vartioi aseistautunut miesjoukko. Tuolloin kuvittelin näiden aseiden luovan turvaa, mutta fakta on, että alue ei tänäkään päivänä ole täysin turvallinen.

Sipadan MalesiaSipadan MalesiaViimeksi tänä vuonna kuulin sukellusopettajana Sipadanilla toimineelta ystävältäni, että turistit ovat kaikonneet, koska alueella on ollut väkivaltaa ja levottomuutta.

Miksi, oi miksi? Miten ja miksi ihmeessä maailman paratiisisaarillakaan ei voi olla täysin turvallista olla? Pistää ihmettelemään ihmisiä ja maailmaa. Kidnappauksista huolimatta haluan sanoa, että Sipadanin sukellus on jotakin out of this world, joka on kaikkien sukeltajien koettava edes kerran elämässään! Tämän kokemuksen takia kannattaa ehkä ottaa se pieni riski tulla siepatuksi kaukaiselle saarelle (ja pitää sormet samalla ristissä).

Sipadan Malesia


The island of Sipadan in Malaysia, outside of east coast of Borneo is a paradise on Earth. It is one of the most amazing dive sites but the safety has been an issue. The location is between the Philippines and Malaysia, and in the 2000, 20 people got kidnapped. Still, I think it is worth the risk. The diving on this small paradise island is breathtaking and so beautiful.

1 Comment

  1. Pingback: Gili-saaret - lempisaareni Indonesiassa - Urbaani viidakkoseikkailijatar

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate