Oppitunteja ja ymmärrystä maailman koulussa

Tietää, miltä maailma näyttää. Tietää maailman monipuolisuudesta. Tietää maailman ihmeellisyydestä. Tietää siitä kaikesta niin paljon, mutta silti niin kovin vähän.

Tietää, miltä viidakko kuulostaa. Olla kokenut sammakoiden kurnutus pimeän tullen. Olla nähnyt kolibrin siipien nopeatahtinen vipatus. Muistaa, miten lentokalat liitävät meren yllä. Tietää delfiinien nauttivan aalloissa leikkimisestä. Tietää, miten riisiä istutetaan. Tietää kilpikonnien syövän korallia hitaasti ja nautiskellen. Tietää mureenoiden lymyilevän koloissaan näyttäen vihaisilta. Tietää elefanttien iholla olevan karvoja. Muistaa, miltä vihaisen ja reviiriään puolustavan apinan hampaat näyttävät.

matkailu ja maailma
Tietää, että simpukan sisällä saattaa olla pieni asukki.
matkailu avartaa
Tietää, että elefantilla on karvoja.
_MG_8942
Olla nähnyt kolibrin ja kuningaskalastajan vikkelyys.

Tietää, että punainen möhnä ihmisten hampaissa on tupakkaa muistuttava nautintoaine. Tietää, että kiinalaiset ryystävät ruokaa hassusti. Tietää, että japanilaiset hymyilevät ja tykkäävät miellyttää. Tietää, että kehittyvissä maissa ollaan usein todella vieraanvaraisia. Tietää, että thaimaalaiset eivät osaa sanoa r-kirjainta kuten me. Tietää, että italialaiset ovat kovaäänisiä. Tietää, että espanjalainen aamiainen on usein makea. Tietää, että Yhdysvalloissa kysytään kuulumisia ilman, että oikeaa vastausta kuulumisiin halutaan kuulla. Tietää, että Montenegrossa ollaan palvelukulttuurin kanssa vielä lapsenkengissä. Tietää, että Ecuadorissa syödään marsuja. Tietää, että bussi ei aina pysähdy itselle loogiseen aikaan. Tietää, että Turkin teehuoneet ovat miesten kokoontumispaikkoja.

Olla nähnyt muslimiperheen arkea. Olla kokenut hindun ystävyyttä. Tietää buddhalaisten uskomuksista. Osata tarkastaa kengät skorpionien varalta. Osata tinkiä taksista. Tietää, että pimeän tullen liikkuminen muuttuu vaarallisemmaksi. Olla oppinut, että pienen pienet veritahrat lakanoissa saattavat tarkoittaa luteita. Tietää, että malariahyttyset liikkuvat pimeällä. Tietää, että tropiikissa kuumeen noustessa kannattaa välttää verta ohentavia särkylääkkeitä dengue-kuumeen riskin takia.

_MG_9089
Tietää maaseudun asukkaiden aidosta hymystä.
_MG_9160
Tietää, että kepin päässä on hyvä kalastaa.
_MG_8151
Tietää, että pyörän tai skootterin selkään mahtuu vaikka koko perhe.
_MG_7467
Tietää, että maailma on täynnä hymyileviä ihmisiä.
_MG_9543
Tietää, etteivät malesialaiset lapset vierasta.
_MG_8406
Olla nähnyt eläinkunnan monimuotoisuutta.

Tietää, että Delhin kaduilla saattaa haista pissa. Tietää, että Barcelonan ominaistuoksu on viemäri tai roskapussi. Tietää, että Istanbulissa kuhisee ihmisiä viikon jokaisena päivänä. Tietää, että Etelä-Amerikassa arvostetaan naisellisia muotoja. Tietää, että reikä lattiassa on vessa. Tietää, että karaokebaari tarkoittaa joissakin maissa ilotaloa.

Tietää, miltä Saharan hiekka näyttää ja tuntuu. Tietää, että hain iho ei ole muovinen ja että hait nukkuvat meren pohjalla. Tietää, että rauskulla on hauska naama ja että rauskut eivät pure. Tietää, miten pieni henkilökohtainen reviiri intialaisilla on. Tietää torakoiden tulevan huoneeseen ruoan perässä. Tietää, miten hitaasti laiskiaiset etenevät. Tietää, miten villisti Karibialla saatetaan tanssia klubeilla. Tietää, että pienessä kodissa saattaa asua monta sukupolvea. Tietää, miten vaikealta tuntuu jättää kulkukoiran pentu kadulle uikuttamaan. Tietää, että katukoirat puolustavat aggressiivisestkin reviiriään.

_MG_9640
Tietää, miten monta vaihetta riisinviljelyssä on.
_MG_8475
Tietää, että musliminaisetkin uivat.
_MG_9271
Olla nähnyt aamun sinisiä hetkiä.
IMG_9445
Olla seurannut kotkan lentoa.
_MG_9222
Tietää maailman upeimmista auringonlaskuista.

Osata luottaa tuntemattomiin. Osata luottaa, että asiat järjestyvät aina. Osata ystävystyä. Osata uskaltaa. Osata rakastaa. Osata heittäytyä. Osata jatkaa matkaa ja osata vain olla. Osata lähteä.

Muistaa, että maailma on liian upea paikka olla tutkimatta sitä. Muistaa, että maailma on kaikkien yhteinen koti. Muistaa, että maailmalla ja matkustaessa olen kotona, olen oma itseni. Muistaa, että maailma on opettanut ja näyttänyt ja että sillä on vielä oppituntia annettavanaan. Tietää, että pian on taas päästävä maailmalle, sillä kotiin on aina mukava palata.

Maailma, miten upea paikka oletkaan. Kiitos opetuksistasi ja kiitos, että matkailun kautta tiedän ja ymmärrän tätä kaikkea edes hieman paremmin.

_MG_9071
Tietää heitteille jätetyistä eläimistä.
_MG_9042
Tietää rauskun suun olevan pehmeä.
_MG_8661
Tietää, että tropiikin kasveistakin voi tehdä taidetta.

2 Comments

  1. Pingback: SEIKKAILUJA LÄHELLÄ, KAUKANA JA MIELEN SYVYYKSISSÄ — Urbaani viidakkoseikkailijatar

  2. Pingback: Massaturismia ja autioituneita kyliä - onko mitään tehtävissä? - Urbaani viidakkoseikkailijatar

Jätä jälki, ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate