Omistusasuntoni Berliinissä – myydä vai ei?

Omistan asunnon Berliinissä. Tuo lause on edelleenkin, lähes seitsemän vuoden jälkeen, vaikea ymmärtää. Mitä asunnolle kuuluu ja mitä mietin nyt, asunnon omistajana?

Olen tehnyt elämässäni valintoja. Olen ottanut riskejä, välillä liian suuriakin. Yksi riskeistä ja valinnoistani oli asunnon myynti Helsingissä ja uuden, halvemman hankinta Berliinistä.

Juuri remontoitu, vanhan talon 45 neliöinen asunto puulattioineen on minun kotini. En ole lähes seitsemänkään vuoden aikana päätynyt elämään arkeani tuossa kodissa, joku on pitänyt minut tiiviisti Suomen ja reissumaailman välillä. Sitten tuli parisuhde, eikä espanjalainen ole suuri kaupunkien ystävä. Yhdessä jos olisimme ulkomaille muuttaneet, suunta olisi ollut Espanja.

Omistusasunto tuo turvaa. Se tuo näennäistä turvaa, omaisuuden muodossa. Samaan aikaan se tuo vastuuta. Juuri nyt vastuu ahdistaa enemmän kuin antaa. Se sitoo, ei vapauta.

Mitä sitten, kun asunto on velaton? Sitten voin saada vuokratuloja ja tienata. Silti, sitten saattaa tulla putkiremontti tai muu yllättävä remontti. Taas pitää keksiä usea tuhat euroa jostakin. Ahdistus.

Tarvitsenko omistusasunnon? Tarvitseeko minun turvata tulevaisuuteni omistamalla? Ehkä ei, ehkä en.

Olen viimeisen vuoden ajan pyöritellyt päässäni vaihtoehtoja. Ääni sisälläni sanoo: “Myy vain”.

Entäs, jos myisinkin asuntoni? Rakkaan kaupungin rakkaan kotini? Toisaaalta, en ole käynyt Berliinissä nyt vuoteen. Ehkä voin sijoittaa vaikka jollekin Kreikan saarelle tai hankkia vaikka oman pakettiauton (tiedän, sekin syö rahaa)?

Joka tapauksessa asia on nyt laitettu askeleen verran eteenpäin. Asunnossa on ensi viikolla ensimmäinen näyttö. Vielä voin perääntyä, mutta kieltämättä velaton ja taloudellisesti vapaampi tilanne pudottaa ison kiven harteiltani.

Sitten voisin matkustaa entistä enemmän! Sitten voisin antaa maailman viedä ja katsoa, mihin se vie. Sitten voisin, ainakin hetken aikaa. Sitten olisin ilman materiaa, mutta miljoona kokemusta rikkaampana. Sitten, kun…

Suuria päätöksiä. Mitä teen?

 

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate