Nomadielämää

Maailmalla kiertelee jatkuvasti suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole pysyvää osoitetta. Osa heistä elää modernia elämää kaikkine lisukkeineen ja toinen osa elää kaukana kaikesta ja tietämättömänä yhteiskunnan asioista.

Tämän päivän irtolaisten joukossa niin sanottu diginomadien joukko edustaa suurta osaa maailmaa kiertävistä matkaajista. Työpaikka kulkee mukana maailman äärissä asti ja työpäivän oleellisimpia asioita ovat wifi sekä kannettava tietokone.

Sitten ovat ne seikkailevat, vapaata elämää elelevät hippisielut. He eivät välttämättä tee töitä ja matkustavat fiiliksen mukaan sinne, minne nenä milloinkin näyttää esimerkiksi liftaamalla. He ovat 2000-luvun Jack Kerouaceja.

Tällaisesta vapaudesta kai itsekin haaveilen, joko diginomadiuden mahdollistamana tai muuten vain vapaana viilettäen. Raha on pienoinen hidaste. Toisaalta voisin yhtä hyvin leikellä elantoni saamiseksi ihmisten hiuksia maailmalla ja olla kuin Instagramissa seuraamani The Nomad Barber.

Nomadiparturointia olen oikeastikin harkinnut. Olisihan se aika näppärää matkustella ja kuljettaa mukanani vain saksia. Välillä voisin leikellä hiuksia rannalla, välillä uima-altaan reunalla ja välillä viidakon laidalla. Ehkä joku päivä innostun ideasta enemmän ja ryhdyn tuumasta toimeen.

Nomadit, urbaani viidakkoseikkailijatar

Oikeita nomadeja

Viime keväisellä Marokon matkallani näin nomadeja sanan oikeassa merkityksessään. Saharan autiomaassa asuu edelleen, vuonna 2015, savimajasta toiseen aasiensa kanssa vaeltavia kiertolaisia. Heitä saattoi bongata hiekkaerämään laidalta, pensaan suojista. Välillä kaukana horisontissa näkyi vaeltava, suuriin vaatteisiin varustautunut kulkija.

nomadit

nomadit

On uskomatonta nähdä omin silmin, että perinteinen nomadius on edelleenkin elämäntapa. Maailmasssa arvioidaan olevan tälläkin hetkellä noin 30-40 miljoonaa nomadia. Nuo aavikollakin asuvat vaeltajat kulkevat päivästä toiseen nomaditeltasta nomaditelttaan tai savimajasta savimajaan esimerkiksi laiduntavien eläinten perässä. Tällaista elämää olisi kiinnostavaa päästä seuraamaan lähempääkin, niin uskomattomalta se tuntuu.

nomadit
Aavikolla vaeltelee myös vapaana eläviä aaseja ja kameleita. Käyttökelvottomia eläimiä hylätään, jos ne eivät enää pysty kantamaan selässään. Aika pahassa kunnossa on tämänkin eläimen selkä. Tämä muva muistuttaa teitäkin ehkä siitä, että eläintekin kantokyky on rajallinen. Harkitse itsekin turisteille suunnattua aasiratsatusta ensi kerralla kaksi kertaa.

Minustako puolinomadi?

Luulen, että itselleni sopisi parhaiten puolinomadius. Vaikka rakastan matkustaa ja kierrellä, nautin myös välillä pysähtyä yhteen paikkaan. Ihanteellista olisi elää kesät paikoillaan ja talvisin matkustaa monta kuukautta yhteen menoon, ehkä välillä jonnekin pidemmäksi aikaa asettuen. Nyt tosin tuntuu, että edes sanaa puolinomadi ei voi pistää samaan lauseeseen kanssani.

nomadi

Tällä hetkellä olen mukavaa arkea elävä, välillä lomaileva wannabe-nomadi.

Pieni askel kohti nomadiutta on kyllä juuri otettu. Elämääni on astellut uusi ihminen, joka jakaa kanssani samoja haaveita. Tämä ihminen meni ja osti itselleen vanhaakin vanhemman asuntoauton, josta tekee itselleen kesäkodin. Tässä mobiilissa kesäkodissa tulen itsekin suurella todennäköisyydellä aikaa viettämään. Saa vielä nähdä, minkälaiset nomadiseikkailut minuakin odottavat.

Nyt on jännää, ei voi muuta sanoa. Voisinkin pistää levylautaselle nyt kaikkia rasittavan biisin karavaanareista ja istuttaa itseeni ja teihin korvamadon seuraavaksi päiviksi: “Karavaanari, karavaanari, on kaikkien kaveri!”. Ehkä nyt jos koskaan on sen aika, joten kippis sille!


Nomads and modern nomads

These days many people live the life of a digi-nomad, which means travelling around the world with a laptop and working with the computer. These people are location independent, and they can work from anywhere in the world, as long as there is wifi.

On my trip to Morocco last spring, I saw different kind of nomadism. I saw real, authentic nomads. These people have not even heard of computers, and they really live in the traditional way of moving from one shelter to another, in the desert. Amazing, that there are approximately 30-40 million people living like this today, in year 2015.

I am nowhere near being a nomad at the moment, even if I do dream of that kind of a lifestyle. At least, I am one step closer to experiencing the nomad lifestyle – in a way. A person in my life just purchased a mobile home, where I will most likely be spending time in the near future. This mobile home makes it possible to travel around, and to move from one place to another very easily.

I am so excited about this, let’s see what kind of adventures lay ahead with this new little toy.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate