Menovinkki: Turkey from 1.000 feet

Miltä näyttää Turkki linnun perspektiivistä käsin kuvattuna? Maa, joka on kooltaan monta kertaa Suomen kokoinen on monipuolisempi kuin kukaan olisi uskonut.

Itse olen saanut nähdä jo Turkin monet kasvot. Olen nähnyt kuivan, karun ja vuoristoisen Itä-Turkin. Olen nähnyt maan korkeimman vuoren, jonka rinteet verhoutuvat osaksi vuotta lumipeitteeseen. Olen kokenut Istanbulin sykkeen ja purjehtinut Antalyan upealla rannikolla, Turkin kirkkaissa vesissä.

Voisin jopa sanoa nähneeni Turkista jo suhteellisen paljon, vaikka en ole nähnyt juurikaan mitään. Ainakaan en ole nähnyt Turkkia samanlaisesta perspektiivistä, tai yhtä seikkailuhenkisesti, kuin National Geopraphicin riveissäkin valokuvannut, turkkilainen Alp Alper.

Alp Alper näyttely

Alp myi talonsa ja koko omaisuutensa päästäkseen toteuttamaan unelmaansa. Hän teki töitä Turkish Airlinesilla 25 vuotta ja tuona aikana näki toinen toistaan upeampia paikkoja maailmassa, lentokoneen ohjaamosta käsin. Monen pitäessä häntä täysin pähkähulluna, mies halusi toteuttaa projektin, jossa kuvaisi Turkkia ilmasta käsin.

Hän oli nähnyt monen tuttunsa menehtyvän Turkin suuressa maanjäristyksessä vuonna 1999 ja tajusi, ettei huomisesta todellakaan tiedä. Elämä on tässä ja nyt ja unelmista ei saa luopua. Hän halusi toteuttaa unelmansa, vaikka häntä pidettäisiin hulluna. Kuka nyt myisi talonsa tällaisen hullun idean takia? No joo, minun mielipiteeni tällaisiin asioihin te kyllä tiedättekin.

Helsingin Sanomatalossa on tulevina päivinä (3.-12.6.2016) nähtävissä tämän hurjapään upea valokuvanäyttely, Turkey from 1.000 feet. Jutustelin tapahtuman avajaisissa tämän herran kanssa ja kyselin hieman näyttelystä. Hän kertoi ottaneensa kuvat milloin laskuvarjolla liitäen, milloin helikopterista käsin ja milloin lentokoneesta. Tapoja kuvata oli monia, kaikki yhtä jännittäviä. Kaikki kuvat on otettu ilmasta ja niistä saa aivan uudenlaisen perspektiivin koko valtavaan Turkin maahan.

Alp Alper näyttely

Alp kertoi rakastavansa adrnaliinin tunnetta kehossa. Hän kertoi hyvästä olosta, jonka saa ollessaan poissa mukavuusalueelta ja jossa liikutaan kuoleman ja täysillä elämisen välitilassa. Hän kertoi sydämen hakkaavan kovaa vauhtia, mutta siitä tunteesta hän nauttii.

Alp puhui valokuvista lapsinaan. Ne ovat hänelle tärkeitä. Ei ihme, sillä hän on kokenut uskomattomia hetkiä kuvatessaan Turkkia linnun perspektiivistä. Hän haluaa kuviensa kautta ikuistaa tuleville sukupolville jotakin, mikä on jatkuvan muutoksen alla. Hän haluaa pystyä todistaamaan kuviensa kautta, että “Kyllä, tässä paikalla oli vielä puu 100 vuotta sitten.”

Jos siis mietit menemistä ja tekemistä, Helsingin Sanomatalon ilmainen näyttely on näkemisen arvoinen. Itse ainakin inspiroiduin muutamasta aivan uudesta kohteesta Turkissa. Pitäisiköhän alkaa suunnittelemaa matkaa taas tuonnekin suunnalle?

Pssst! Jos et pääse paikan päälle, miehen kuvia voi ihastella myös hänen kirjoissaan.

1 Comment

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate