Suppaus – uusi hittilaji

Tänä kesänä räjähdysmäisen suosion saanut ja Suomeen vasta hiljattain rantautunut laji, suppaus, on kiinnostanut minua jo pitkään. Aktiivisena ihmisenä tylsistyn nopeasti rannalla makoiluun ja tykkään puuhastella veden äärellä milloin mitäkin surffauksesta melontaan ja sukeltamiseen.

Suuntasin eilen Joponi Hietaniemen rantaa, kohti. Matkalla sinne sain ystävältäni kiinnostavan puhelun, jonka seurauksena päädyin vielä samana päivänä kokeilemaan tätä kiinnostavaa lautaan ja melaan liittyvää lajia, joka oli ollut kokeiltavien lajien listallani jo pitkään.

Ystäväni Antti saapui rannalle iso reppu selässään, josta hän kaivoi oman lautansa. En ollut kuvitellutkaan, että SUP-laudat voisivat olla pumpattavia, eiväthän surffilaudatkaan ole. Lauta ulos repusta, ilmat pumppaamalla laudan sisään ja opettajani lautoineen oli valmis. Oma lautani haettiin Hietaniemen rannan päässä olevasta Erimoverin pisteestä, josta sellaisen sai kätevästi käyttövalmiina.

Laudat siis vesille ja menoksi. Antti oli tässä hommassa juuri sopiva opastaja, koska surffaajan taustan ja fysioterapeutin ammattitaidon omaavana hän osasi opastaa minut laudan päällä kikkailun saloihin luontevasti. Itsekin surffanneena koin SUP-laudan lähes välittömästi kovin kotoisaksi.

Suppaus – liikuntaa monin tavoin

Laudan päällä voi myös joogata ohjatusti ja minä ainakin näin itseni sieluni silmin myös istukselemassa laudan päällä tehokkaan urheilun päätteeksi syömässä eväitä, ottamassa päikkäreitä tai vaikka meditoimassa.

SUP-lauta toimii loistavan liikuntamuodon lisäksi kätevänä kulkuneuvona päästä paikkoihin, joihin ei ilman venettä pääse. Ehkä lisäänkin tämän kesän To do – listalle suppausretken jollekin pienelle saarelle.

Myönnettäköön, että aallottomalla merellä lipuessa kaipailin myös niitä kunnon aaltoja. Lauta tuntui isolta surffilaudalta ja mielessäni hyppelehdin välillä jossakin Balin rannoilla. Suppaushan on aika hyvä laji surffaukseen vaativan tasapainon kehittämiseen. Laudan päällä voi myös treenata surffaukseen kuuluvia taitoja kuten laudan päällle nousemista. Antin lauta soveltuu kuulemma jopa surffaukseen, kätevää.

Aikamoinen perjantai-ilta siis, suppailua auringonlaskussa. Wau. Tällaisesta minä tykkään ja aion mennä uudestaankin, ehdottomasti. Suosittelen lämpimästi myös muille. Suppaus on lajina löytö. En todellakaan enää ihmettele, miksi niin moni on tähän lajiin hurahtanut. Minäkin taisin hurahtaa ja odottelen jo seuraavaa kertaa.

Missä suppaamaan Helsingissä?

  • Lautoja vuokraa esimerkiksi Hietaniemen rannassa sijiatseva Erimover.
  • Lajista enemmän innostuneet voivat jopa harkita oman laudan ostoa. Oma lauta antaa harrastamiselle vapautta ja laudan voi laskea vesille oikeastaan milloin ja missä vain. Lautoja myy esimerkiksi Helsinki Surf Shop.
  • Vuokrahinta on noin 20e/tunti.
  • Ennakkovaraus on etenkin kauniina kesäpäivinä suositeltava, vuokralaudat ovat kovin kysyttyä tavaraa.

I tried stand up paddling for the first time. It was so much fun, and actually it is a great substitute to going to the gym as well.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate