Kuusi kotimaan kohdevinkkiä urbaanareille ja muille retkeilijöille

*Teen kesän ajan yhteistyötä Matkailuajoneuvotuojat ry:n kanssa. Valitsen aina juttujen aiheet ja näkökulmat itse ja kirjoitan blogissani ainoastaan aiheista, jotka ovat oikeasti lähellä sydäntäni. 

Kotimaanmatkailussa on yksi suuri haaste. Suomi on pullollaan kiinnostavia luontokohteita, mutta niistä moniin on todella haastavaa tai jopa mahdotonta päästä ilman omaa autoa. Todella harvaan kansallispuistoonkaan pääsee kätevästi julkisilla, osaan ei pääse ollenkaan ilman omaa autoa.

Omalta osaltani Suomen tutkiminen sai aivan uuden ulottuvuuden, kun poikaystäväni hankki noin vuosi sitten auton ja vielä kaiken lisäksi matkailuauton (vakituiset lukijani tietävät kyllä seikkailuistamme Oskarillamme, mutta joka päivä matkaan hyppää myös joukko uusia lukijoita). Sen lisäksi, että meillä on nyt ollut käytössä auto, jolla pääsemme valitsemiimme paikkoihin, meillä on nyt myös mukanamme kulkeva majapaikka. Matkailuni Suomessa on saanut siivet ja olen päässyt spontaanistikin seikkailemaan toinen toistaan upeampiin kohteisiin.

Ehkä paras osa auton ja liikkuvan kodin yhdistelmässä on ollut helppous. Mihin ikinä poikaystäväni (eli niin sanotun kanssaurbaanaajan) kanssa päädymme, olemme varustautuneet oikein. Vaikka rakastankin kaikenlaista retkeilyä ja telttailua, jatkuva tavaroiden mukana kantaminen on retkeilyn suuri miinus. Nyt olemme voineet tehdä päiväretkiä ilman teltan, ruokien ja kaiken mahdollisen mukana kantamista.Sateen tai nälän sattuessa apu on aina lähellä. Ah, miten kevyttä ja helppoa.

En ole vielä kertonut teille läheskään kaikista sateisen viime kesän autoseikkailuistamme. Esittelen teille nyt kuusi kiinnostavaa kohdetta, joissa vietimme öitä viime kesänä liikkuvalla kesämökillämme – enemmän tai vähemmän virallisesti majoittuen. Nämä kohteet ovat loistavia urbaanauskohteita, mutta upeita paikkoja aivan kaikenlaisille retkeilijöille – kunhan vain pääset paikan päälle.

Liesjärven kansallispuisto

Tämä kansallispuisto oli itselleni täysin tuntematon, kunnes halusimme matkata suhteellisen lähellä Helsinkiä olevaan kansallispuistoon retkeilemään. Hyvä tukikohta löytyi Korteniemen perinnetilan parkkipaikalta. Parkkipaikka ei itsessään ole mikään nähtävyys, mutta siitä käsin oli helppo lähteä tutkimaan paikkoja. Alue on vesistön ympäröimä ja oman reitin voi valita kulkemaan pitkin pitkospuita tai metsäpolkuja. Alueen kohokohta on vanha perinnekylä, jossa voi uppotua vanhan ajan tunnelmaan. Rannassa on savusauna ja talon vanhanaikaisessa eteisessä on vieraskirja, johon voi jättää jälkensä. Pihamaalla käyskentelee myös joukko lampaita. Tämä paikka on hyvä valinta pientä nostalgiaa ja maaseudun tunnelmaa arvostavalle.

Aulanko, Hämeenlinna

Aivan ensimmäinen matkailuautoreissumme vei meidät vuosi sitten Hämeenlinnaan, Aulangon luontoon. Aulangolta lähtee monta mukavaa ulkoilureittiä ristiin rastiin ja maisemat ovat todella kauniit ja perisuomalaiset. Aulangon näköalapaikalta näkyy järvimaisemaa ja rannan tuntumassa on reittien varrella muutamia nuotiopaikkoja. Parasta tässä paikassa urbaanarin näkökulmasta on mahdollisuus parkkeerata joutsenlammen äärelle, keittää kahvit omassa liikkuvassa kodissa ja nauttia kauniista ja hyvin ylläpidetystä maisemasta. Yöpaikka pitää etsiä muualta kaupunkipuistosta, sillä alue sulkeutuu yöksi. Alueella on sekä leirintäalue että niin sanottuja puskaparkkeja. Meidän puska löytyi luonnonläheiseltä parkkipaikalta, jonka ainoat asukkaat olimme. Siellä yövyimme ja lähdimme aamulla jälkeäkään jättämättä, omat roskat omassa roskapöntössämme.

Aulangon maisemissa ei ole valittamista, vai mitä?
Aulangon näköalatornilta avautuu upea maisema, tornin alapuolella kulkee kaunis retkeilyreitti.
Aulanko
Aulangon kansallisessa kaupunkipuistossa kelpaa huristella ja retkeillä. Puisto on kiinni yöaikaan.
Aulanko
Tämän joutsenlammen äärellä on hyvä parkkipaikka, jossa kokkailu saa aivan uuden ulottuvuuden.
Aulanko
Aulangon kaupunkipuistossa on myös historian havinaa ja kauniita, vanhoja rakennuksia.

Isojärven kansallispuisto

Tämä kotimaan helmi löytyi sattumalta, matkalla Jyväskylästä Helsinkiin. Tien varressa näkyi kyltti kansallispuistosta ja pitkä, hiekkainen tie vei meidät useiden pienempien järvien kautta metsässä olevalle parkkipaikalle. Parkkipaikalta käveli upealle järven rannalla sijaitsevalla nuotiopaikalle kymmenisen minuuttia. Kuljetimme nuotiolla grillatut herkut liikkuvaan keittiöömme ja herkuttelimme sateen suojassa. Tällä kertaa Isojärven pidemmät vaellusreitit jäivät käymättä, mutta näissä maisemissa yöunet maistuivat ruokaakin herkullisemmalta.

isojärven kansallispuisto
Isojärven kansallispuisto sateen jälkeen.
Olimme sadepäivänä Isojärven ainoat retkeilijät.
isojärvi
Isojärven kansallispuistossa on hyvät puitteet ulkonakin kokkailuun.
Tätä tietä Isojärven kansallispuistoon.

Tulliniemi, Hanko

Oma suosikkiparkkipaikkani ja päiväretkikohteeni urbaanarin näkökulmasta katsottuna sijaitsee Hangossa. Parkkeeraa liikkuva koti hiekalle, meren rannalle. Nauti iltapäiväkahvi merimaisemassa, omassa liikkuvassa kodissa istuen tai hyppelehdi pitkällä hiekkarannalla vapaudesta nauttien. Rannan tuntumassa on jopa vessa, jossa on sähköpistoke. Itsekin jouduin viettämään turhankin paljon aikaa vessassa, huonoakkuista puhelinta ladaten. Tulliniemestä alkaa kävelyretki Suomen eteläisimpään kärkeen. Tämä pieni retki on aivan must! Hangossa on myös leirintäalue mukavuuksia kaipaaville autoilijoille tai muille leiriytyjille.

Tulliniemen parkkipaikalla pääsee parkkiin aivan rannalle, havupuiden alle suojaan.
Hanko on kaunis!
Hätä keksii keinot. Sain puhelimen akun ladattua tässä vessassa. Tätä vinkkiä ette sitten saaneet minulta! 😉

Iso-Melkutin, Loppi

Lopen kunnassa sijaitseva Iso-Melkutin on kirkasvetinen järvi vailla vertaansa. Alueella kulkee monia ulkoilureittejä ja rannalla on ainakin yksi katettu nuotiopaikka. Alueen parkkipaikka ei sijaitse järven rannalla, mutta lähiseudulta löytyy monta hyvää paikkaa, jonne voi liikkuvan kotinsa parkkeerata (ilman virallista leiriytymistä, tietysti). Tämän järven alueella riittää tutkittavaa ja tämä järvimaisema on yksi Suomen kauneimmista.

Lopen alueella on paljon upeita rantoja.
Iso-Melkutin kannattaa pistää omalle kesän retkilistalle! Jos liikut matkailuautolla, valitse parkkipaikka, jossa et häiritse muita.
iso-Melkutin
Upea ja kirkasvetinen Iso-Melkutin.

Oravi

Viime juhannuksen vietimme Saimaan rannalla, Oravissa. Valitsimme tukikohdaksemme mukavuuksilla (sauna, suihku, ravintola, aktiviteettikeskus) varustetun parkkipaikan, Oravin keskuksen yhteydestä. Paikka on hyvä tukikohta monenlaiseen retkeilyyn. Me kävimme melomassa (keskus vuokraa soutuveneitä ja kajakkeja), tutkimassa ympäristöä liikkuvalla kodillamme ja pisteenä i: päälle, vaeltamassa upeassa Linnansaaren kansallispuistossa. Oravi on loistava tukikohta monenlaiseen retkeilyyn ja kaikkien sääntöjen mukaan oiken leiriydyttyämmekin saimme olla todella rauhassa, kerrankin jopa sähkötolppaan kytkettynä.

Oravin lomakeskuksen parkkipaikalla sai olla todella rauhassa. Paikka on loistava tukikohta Saimaan tutkimiselle.
Oravi
Tätä tietä Oraviin!
Linnansaaren kansallispuisto on Suomea kauneimmillaan. Me bongasimme jopa norpan.
Linnansaaren kansallispuistossa on hyvät melontavedet. Vuokraa kajakki vaikka Oravin keskustasta.

Psssst! Täällä on pikainen opas siihen, missä liikkuvalla kodilla saa yöpyä. Joskus majoittuminen on jopa telttailua joustavampaa, matkailuauto kun on kuitenkin auto siihen asti, kunnes sen pihalle sijoitetaan vaikka aurinkotuoleja.

1 Comment

Jätä jälki, ilahduta kommentilla!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate