Kruunuvuoren hylätyt huvilat

Kirjoittelin kesällä Kesän reitit -blogissa eräästä pääkaupunkiseudun helmestä, Kruunuvuoren hylätyistä huviloista. Tuolloin mietin, haluanko jakaa tiedon niin ainutlaatuisesta paikasta, minun suosikkipaikastani, suurelle yleisölle. Jaoin kuitenkin.

Tuo paikka huviloineen vetelee viimeisiään ja suuri osa siis jopa 1800-luvulta peräisin olevista, nykyään rapistuvista huviloista, on jo täysin tuhoon tuomittuja tai tuhottuja. Nyt on siis viimeiset hetket käydä ihmettelemässä jotakin omalla tavallaan niin kaunista ja kiehtovaa. Tällaisia paikkoja ei Suomesta löydy montaa.

Itse käväisin huviloilla taas kerran. Tällä kertaa halusin esitellä suosikkipaikkani italialaiselle sohvasurffaajalle, jota nykyään tosin voisin kutsua jo italialaiseksi ystäväkseni. Kuvien auringonpaisteestakin voi päätellä, että ajankohta oli joulukuun alku. Niinpä, aurinkoa ei ole sen jälkeen moneen viikkoon tainnut enää näkyäkään.

Ranta huviloineen, sekä niitä ympäröivä luonto muutenkin, tekivät ystävääni syvän vaikutuksen. Niinkuin edellisessä kirjoituksessa kirjoittelin, monelle ulkomaalaiselle ihmeellisin Suomi-kokemus saattaa olla vaikka kävely metsässä. Tämänkin metsäretken aikana ystäväni oli haltioissaan palokärjen puuhista. Selkeästi jotakin, mitä Venetsian lähellä asuva ei ole ennen kokenut.

Tämä paikka se vain osuu ja uppoaa kerta toisensa jälkeen- kesällä ja talvella. Ihana Kruunuvuori, suosikkipaikkani Helsingissä! Miksi sen on annettu rapistua liikaa ja miksi loputkin tuhotaan, oi miksi?

Psssst! Jutun kuvat ovat hypänneet matkasta pois blogin muutossa. Asia korjaantuu pian. Pahoittelut!

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate