Ensifiiliksiä Sloveniasta

Istun lentokoneessa. Vanhan potkurikoneen ropellit pyörivät kovaa vauhtia, nokka on suunnattu Slovenian Ljubljanasta kohti Varsovaa, jossa vaihdon kautta otan suunnakseni Helsingin. Olen väsynyt, mutta pää on täynnä ajatuksia.

Olen onnellinen päästessäni kotiin rapsuttamaan Lily-kissaa ja päästessäni pesemään pyykkejä parin päivän päästä starttaavaa Viron autoseikkailua varten. Eukka on jo Oskarin kanssa Viron maaperällä, häntä rapsuttelen vasta parin päivän päästä.

Olen myös onnellinen kuluneiden viiden päivän uusista elämyksistä. Vaikka Slovenia on pieni maa, viisi päivää ei riitä sen tutkimiseen. Nyt sain vain pintaraapaisun, mutta melko tehokkaan sellaisen.

Kyseessä oli bloggaajien ryhmämatka. Tällaiset matkat ovat aina todella erilaisia kuin omat reppureissuni ovat. Omilla matkoillani saan päättää kaikesta itse, tällaisilla menen sinne, minne muutkin menevät. Bloggaajamatkoilla aikataulut ovat aina tiukkoja, eikä kyseessä ole pelkkä lomailu. Ohjelma on päätetty etukäteen ja sitä seurataan melkoisen tiukasti. Spontaaniutta tai omaa aikaa ei juurikaan ole.

Matkasimme autolla pitkin poikin, vuoristosta merelle ja luonnosta kaupunkiin.

Ennen reissua kerroin tämän matkan olevan kuin minulle tehty. Säiden herra ei ollut aivan samaa mieltä ja sateiden takia muutama kiinnostava seikkailu jäi tekemättä (muun muassa koskenlasku) ja sen sijaan näin liian monta museota. Onneksi matka ei ollut pelkkiä museoita, onneksi pääsimme näkemään Slovenian parhaita paloja.

Matkasimme autolla pitkin poikin, vuoristosta merelle ja luonnosta kaupunkiin. Ljubljana sai minut haluamaan lisää, samoin vuoristoseudun vaellusreitit. Rannikko on kaunis, mutta se ei itsessään ole Slovenian vetonaula. Näiden kaikkien elementtien yhdistelmä sen sijaan on.

Slovenian vinkit matka

Slovenia on pieni maa, joka tarjoaa kaikkea. On uskomatonta, että voi asua rennon eläväisessä kaupungissa ja muutamassa tai jopa parissa tunnissa voi matkustaa joko korkealle vuoristoon, välimerelliseen rantakaupunkiin tai vehreälle maaseudulle. Sloveniassa kaikki tuo on aivan käden ulottuvilla ja tämä monipuolisuus on ehdottomasti Slovenian valttikortti.

Tällä matkalla tein paljon asioita, laidasta laitaan. Matkalla oli yhteensä neljä pohjoismaista bloggaajaa, kaikki keskenään hyvin erilaisia. Kummasti sitä silti pystyy matkustamaan kaikenlaisessa seurassa, vaikka iässä tai kiinnostuksen kohteissa olisi suuriakin eroja. Olen oppinut olemaan kiinnostunut erilaisuudesta, se on rikkaus.

Ensimmäisten päivän tai parin pienen pettymyksen jälkeen istun nyt näpyttelemässä tätä ja nyt, viidennen päivän jälkeen, osaan nähdä Slovenian todellisen kauneuden ja ainutlaatuisuuden. Parin ensimmäisen sadepäivän jälkeen mietin, mitä ihmettä ihmiset oikein hehkuttavat puhuessaan Sloveniasta. Vielä tuossa vaiheessa en oikein saanut kiinni tuon maan syvimmästä olemuksesta, mutta auringon astuttua esiin sadepilvien takaa aloin ymmärtää tuon maan jujun. Nyt haluaisin vain lisää, lisää Sloveniaa.

Se ei ollut (ehkä sateen takia) rakkautta ensi silmäyksellä, mutta tämä oli sellaista hitaammin lämpenevää sorttia.

Ljubljana on kaupunki, joka tuntui oikealta ensimmäisestä hetkestä alkaen. Samalla tavoin kuin Berliini tai Istanbul. Tänään näimme sellaista vuoristoseutua, jota kauniimpaa vuoristomaisemaa en juuri nyt osaa nimetä koko maailmasta. Slovenian viinit ovat herkullisia ja etenkin modernimman slovenialaisen keittiön herkut suussasulavia. Perinteinen slovenialainen ruoka on aika lihapainotteista ja raskasta, joten se ei mene intohimojeni listalle.

Slovenian vinkit

Slovenialaiset ovat ulkoilmaihmisiä. Koko maa on ulkoilmaihmisille kuin lottovoitto. Pääkaupunki, Ljubljana, tarjoaa kaupunki-ihmisille kaiken tarpeellisen ja enemmänkin. Tuossa pienessä maassa on oikeastaan jotain jokaiselle ja nyt miettiessäni matkaa taaksepäin voin rehellisesti sanoa, että nyt ymmärrän tuon Slovenia-hehkutuksen. Se ei ollut (ehkä sateen takia) rakkautta ensi silmäyksellä, mutta tämä oli sellaista hitaammin lämpenevää sorttia. No joo, ei kai kaksi tai kolme päivää ole kovin hitaasti lämpenevää, eihän?

Näistä kaikista fiiliksistä ja Slovenian matkavinkeistä pääsette lukemaan seuraavien viikkojen aikana. Juttuja riittää ja vaikka matka olikin maksettu blogimatka, lupaan kertoa teille rehellisen mielipiteeni ja antaa teille parhaat inside-vinkkini, tuttuun tapaan. Meidän koko poppoon juttuja voi seurailla sanalla #goslovenia. Matkakaverini antavat teille takuulla monta todella erilaista vinkkiä kuin mitä minä teille aion antaa. Ja se on vain ja ainoastaan rikkaus. Nyt suljen silmät hetkeksi, ne ovat jo kovin painavat. Kiitos Slovenia, nähdään taas!

Oletteko te käyneet Sloveniassa? Ajatuksia, fiiliksiä?

Vinkit Sloveniaan

*Matka toteutettiin yhteistyössä Visit Slovenian ja NordicTB-blogikollektiivin kanssa, en vastannut kustannuksista itse. Kaikki mielipiteet ovat omiani ja rehellisiä. Koko matkaa voi seurata sosiaalisessa mediassa sanalla #goslovenia.


I am sitting on an old airplane on my way from Ljubljana to home in Helsinki, via Warsow. The five days in Slovenia flied, and my head is full of thoughts to share and stories to tell. My camera’s memorycard is full of pictures to show as well, it is literally full.

I must admit. It was not love at first sight with Slovenia, maybe because of the unusually frequent rain. Usually this time of the year should already be heavenly warm but no, not this year. This lovestory took two or three days to start heating up, by the fifth day I was sold – head over heels.

Slovenia is a small country but it actually has it all. It has breathtakingly beautiful mountains, emerald green rivers (yes, they exist even in because of the rain we did not see them wearing that colour), tasty food, delicious wine, sincere people, interesting citylife, coastline, a long history and so much more.

It is a paradise for outdoor-people, as well as bohemian citylife-lovers. It has coastal towns with Mediterranen vibes and these towns are a must-visit especially for more classy travelers.

Usually I travel very independently but trip was a blogtrip, not an independent trip. Four different kind of people explored the country together, on a program made for us. We saw so many things, tasted so many tastes, and explored so many places.

I will be sharing my thoughts and tips of Slovenia in the next few weeks. It is also worth it checking out the other stories shared from our group. We will for sure have a very different perspective on things, which is a richness. You can easily follow all these stories on social media with the not-so-secret code of #goslovenia. And now I must also say that yes, now #ifeelsLOVEnia, and that I want more of it. 

Have you been to Slovenia? Thoughts?

6 Comments

  1. Pingback: Kicking off #GoSlovenia with Slovenian Tourist Board - NordicTB Collective of digital storytellers

  2. Harmi, että säittenhaltija ei ollut kovinkaan suosiollinen matkasi aikana. Nyt olemme palanneet jo hiukan “normaalinpaan”, aurinko paistaa ja lämpötilat huitelevat lähellä +30c. Näin Sloveniassa jo kauan asuneena odotan mielenkiinnolla minkälaisia kokemuksia ja ajatuksia tämä maa herätti…

  3. Sloveniaa on nyt todella hehkutettu jokaisesta tuutista. Itse oon vieraillut vain tippukiviluolilla, sekin lapsena. Kyllä maa on aika korkealla mun Euroopan bucket listilla tällä hetkellä. 🙂

    • Urbaanilaura Reply

      Se on kyllä todella toimiva matkakohde. Se on pieni maa, jossa tosiaan on kaikkea mahdollista. Odotan, että pääsen kertomaan oikeita vinkkejäkin :).

  4. Voi kyllä, juuri tänään palasin Ljubljanasta! Olen aiemmin käynyt Mariborissa, mutta Ljubljanasta tykkään kyllä enemmän, varsinkin iltaisin aivan ihana. Tein myös retken, näin mm. Bled-järven ja kävin Sava-järvellä kokeilemassa koskenlaskua. Harmi, että Suomesta ei pääse niin helposti Sloveniaan kuin täältä Saksasta, ehdottomasti haluan nähdä lisää maata! Kiva lukea mitä ohjelmaa teillä oli. 🙂

  5. Slovenia on upea! Uusia juttuja jo odottelen. Kivalta vaikuttaa! 🙂

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate