Berliinin tunnetuin graffiti on vain kaunis muisto

Kaikki Berliinissä käyneet tietävät Kreuzbergissa, Oberbaum-sillan kupeessa, sijaitsevat valtavat graffitit. Yhdessä on kaksi toisiinsa ketjulla sidottua isoa kelloa ja päätön mies sekä toisessa on ne hassut ukkelit. Italialaisen graffititaiteilija Blu:n upea teos on Berliinin tunnetuin katutaiteen kappale ja aivan syystäkin.

Nämä legendaariset ja näyttävät teokset ovat enää vain kaunis muisto. Nämä seinät on nyt maalattu mustiksi, kelloista ja ukkeleista ei ole enää tietoakaan. Mustaksi maalaus ei ole Berliinin kaupungin tekosia, onneksi. Seinien uuden ilmeen taustalla on kuulemma joukko artistin itsensä taustajoukkoja.

_MG_7243Seinien edessä on jo pitkään ollut tyhjä tila, aivan joen varressa. Viimeiset lähes kaksi vuotta tilaa on asuttanut joukko anarkisteja, hippejä ja muita vaihtoehtoisia ihmisiä. Alueelle on rakennettu mökkejä, majoja ja tila on ollut kaikille vapaa tila. Juttelin aiheesta eräällä Berliinin reissullani muuan paikan asukin kanssa. Tämä tanskalainen mies kertoi Berliinin kaupungin antavan heidän majailla siellä aivan luvan kanssa. Hän kertoi, että alkuun lupa oli ollut seuraavaksi puoleksi vuodeksi, mutta luvan kestoa oli jatkettu jo monta kertaa. Jossakin vaiheessa alueelle rakennetaan taloja ja siinä vaiheessa he joutuvat lähteä arvoasuntojen alta pois.

IMG_0373IMG_0359Täytyy kyllä ihailla Berliinin kaupungin rentoutta tässäkin asiassa. Helsingissä tai monessa muussakaan kaupungissa alueita ei missään tapauksessa voi vain vallata; virkavalta tyhjentäisi tällaiset hökkelikylät saman tien. Berliini on kuitenkin Berliini ja siksi jututtamani, koiranpennun kanssa hengaillut, tanskalainen hippimies kertoi asuvansa juurikin tuossa kaupungissa.

IMG_1701Berlin Blu graffitiTosiaan, seinä on nyt musta. Vain alareunan tagit on säästetty. Syy sen mustaksi maalaukselle on mielenosoituksellinen. Alueelle rakennetaan taloja ja artisti joukkoineen ei halua kiinteistöfirmojen hyötyvän upeasta seinästä. Tottahan on, että jos asunnon ikkunasta olisi näkymä yhden maailman tunnetuimman katutaideartistin teokseen, asuntojen hinnat voitaisiin nostaa pilviin. Berliinistä ei haluta rahan vallan kaupunkia ja hyvä niin.

Onneksi olen itse kerennyt räpsiä noista hienoista graffeista jo monta kuvaa, kaikkina eri vuodenaikoina – enää se ei olisi mahdollista.

Lue täältä lisää aiheesta: http://www.iheartberlin.de/2014/12/12/a-street-art-giant-saying-fuck-off-to-berlin/


Berlin’s most famous piece of streetart has been repainted

The most famous piece of streetart in Berlin, the huge mural graffiti by an Italian Blu, is something everyone visiting Berlin knows. This picture has now been painted all black. The funny guys and the huge watches are no longer visible to us.

The reason for this is the fact, that soon this at the moment empty space in front of this artwork will be built. The fact that people buying apartments with a view to this amazing piece of streetart would be a way too good reason for the real estate company to sell those apartments with huge amounts of money. The artist and his support crew did not want that to happen, which I totally understand.

Leave A Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Navigate