Langkawi – aktiivisen luontoihmisen unelmakohde

Langkawi ei jostakin syystä koskaan ollut saavuttanut korkeaa sijoitusta kerran elämässä koettavien matkakohteiden listallani – ei ennen kuin voitin Helsingin Matkamessuilta matkan sinne. Tuolloin en vielä olisi uskonut, että matka veisi minut paikkaan, jossa voisin jopa kuvitella asuvani ja jolle menettäisin sydämeni.

Mielikuvien Langkawi

Ennen matkaani Malesian Langkawille kuvittelin matkaavani kauniille saarelle. Kuvittelin paikan yhtenä saarena, vaikka fakta on, että Langkawi on vain yksi alueen 99 saaresta. Kuvittelin rantaresortteja ja helppoa, tuotteistettua matkailua. Niitäkin ja sellaistakin Langkawilta löytyy, mutta paikka on myös paljon muuta, niin paljon muuta.

Langkawi

Langkawi Malesia

Langkawi Malesia vinkit

Langkawi

Langkawi

Kuvittelin pitkälle kehittynyttä turismia, joka monesti tarkoittaa tietynlaisen aitouden katoamista. Yllätyin positiivisesti löytäessäni Langkawilta kanoja takapihoilta, lehmiä ylittämässä teitä ja vesipuhveleita laiduntamassa pelloilla. Yllätyin paikallisten ihmisten ystävällisyydestä ja kiinnostuksesta muukalaisia kohtaan – ilman, että minut nähdään Otto-automaattina. Lapset heiluttelivat ja moikkailivat teiden varsilla, kun huristelin vuokraskootterilla menemään pitkin pääsaaren hyväkuntoisia teitä.

Langkawi

Vuoristoa, viidakkoa ja paratiisirantoja

Langkawi teki vaikutuksen kauneudellaan ja monipuolisuudellaan. Suuri osa saariryhmästä on luonnonpuistoa. Vehreitä ja kallioisia saaria, tippukiviluolastoja ja mangrove-metsikköä. Maisema vaihtelee saaren keskiosan vuoristosta villiin viidakkoon ja hiekkarannoissakin on valinnanvaraa; jopa hiekan väri vaihtelee keltaisesta valkoiseen ja mustaan.

Langkawi

Langkawi

_MG_9948

Luonnonpuiston alueelle täytyy palkata joko oma venekuski tai toisena, helpompana vaihtoehtona, voi osallistua järjestetyille retkille. Langkawin Geopark on ehdottomasti kokemisen arvoinen, useampana kuin yhtenä päivänä. Suosittelen harkitsemaan retkeä autiolle saarelle.

Langkawi geopark

Saaren paras näkymä on ehdottomasti Gunung Rayan huipulta. Vuokraskootterilla pääsee kätevästi paikan päälle oman aikataulun mukaan. Kannattaa harkita auringonlaskun katsomista vuoren huipulta, jossa on myös näköalatorni. Gunung Rayalta näkee hyvin Thaimaahan asti. Toinen näköalapaikka on kondolihissimatkan päässä.

_MG_9991

Gunung Raya

_MG_0059

_MG_9810

Langkawi on luontoihmisen paratiisi

Kuten sanottu, Langkawin monipuolinen luonto on paikan vetonaula. Itse suosittelen Langkawia nimenomaan aktiivisille ihmisille, jotka nauttivat luonnosta. Vaikka koko loman voisi helposti viettää rannoilla loikoillen, Langkawilla ei tarvitse kokea tylsiä hetkiä. Vaihtoehtoja riittää viidakkoretkistä elämyspuistoihin, krokotiilifarmista kuumiin lähteisiin, hedelmäretkestä carting-autoiluun ja riippuliitoon. Jokaiselle vauvasta vaariin löytyy jotakin kiinnostavaa, eikä ajan tarvitse köydä pitkäksi – ellet halua juurikin sitä.

Sky Trex Langkawi

Gemalai village

_MG_9307

Siistiä ja turvallista

Langkawi on helppo ja turvallinen matkakohde. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja liikenne on rauhallista. Useat ihmiset puhuvat edes auttavasti englantia ja jopa illalla uskaltaa liikkua ulkona melko hyvillä mielin. Tietysti järki täytyy olla päässä, se nyt on sanomattakin selvä asia.

_MG_8405

Langkawin eläimet

Luontoihmisellä riittää ihmeteltävää Langkawin alueen saarilla. Kahta eri lajia apinoita näkee helposti, samoin eksottisia lintuja sarvinokkalinnuista kotkiin. Luontoretkiä löytyy moneen lähtöön oikeista viidakkoretkistä helpommille luontoretkille. Lepakkoja, hämähäkkejä, liskoja ja viittä eri lajia liitäviä eläimiä. Langkawila asuttaa monenkirjava joukko erinäköisiä vipeltäjiä. Onnekas tosin saa olla, jos haluaa bongata esimerkiksi liitävän käärmeen liidossaan. Liitäviä lemureja sen sijaan on helppo nähdä ammattimaisen oppaan johdolla helposti. Jopa National Geographicin kuvausryhmä on matkustanut Langkawille tämän lepakon ja chincillan välimuodon bongaamisen toivossa ja kyllä he niitä löysivät, suoraan hotellinsa ulkopuolelta.

_MG_9836

_MG_8422

IMG_9387

_MG_8444

_MG_8908

Langkawi ja täydelliset rannat

Langkawin tunnetuin ranta on nimeltään Pantai Cenang. Pantai onkin hyödyllinen sana osata, mikäli rannoista tykkää. Sen alueelta löytyvät kaikki palvelut yöelämästä ravintoloihin ja monenkirjaviin matkanjärjestäjiin sekä ostoskeskuksiin. Cenangin ranta on aikaisia aamuja lukuunottamatta vilkas. Itse viihdyin mieluummin aivan sen lähistöllä sijaitsevalla, hiljaisemmalla, Tengahin rannalla.

Langkawin paras puoli on tosin hiljaiset rannat, joissa saa olla aivan yksin; ne pitää tosin löytää. Yleisistä rannoista ehdottomasti kaunein on saaren pohjoisosan Tanjung Rhu. Tanjung Rhu:n rantaa kauniimpaa rantaa saa maailmasta etsiä, etenkin auringonlaskun aikaan. Myös hiljaiset autiorannat ovat upeita, ne löytyvät etsimällä.

Langkawi ei ole paras kohde sukeltajille tai snorklailijoille. Rannoilla uiskentelee jonkin verran meduusoja, joiden kanssa kukaaan ei halua tehdä turhan läheistä tuttavuutta. Näkyvyys ei myöskään ole taattu, joten sukeltamaan kannattaa lähteä vaikka päiväretkellä Thaimaan puolelle, ovathan Thaimaan eteläiset saaret vain parin tunnin venematkan päässä. Surffaukseenkaan Langkawi ei oikein sovellu, paitsi ilmeisesti sadekauden aikaan silloin tällöin. Surffaamaan lähtisin mieluummin vaikka suhteellisen läheiselle Indonesian Sumatralle.

_MG_0191

_MG_0160

Langkawi – vesiputosten mekka

Langkawilla on useita tunnettuja ja vähemmän tunnettuja vesiputouksia. Salatummat saattaa löytää etsimällä tai paikallisilta kysymällä, mutta tunnetuimmille on helpoin suunnata. Vesiputoukset ovat parhaimmillaan sadekaudella, mutta osassa putouksia virtaa vettä ympäri vuoden. Putoukset on merkattu kaikkiin turistikarttoihin ja monet niistä ovat helposti saavutettavissa ja niiden ympäristössä on jopa grillikatoksia.

Majoitusta moneen lähtöön

Majoitusvaihtoehtoja löytyy hulppeista rantaresorteista majatalojen kerrossänkyhuoneisiin ja kotimajoitukseen, jopa telttamajoitukseen. Matkata voi ryhmissä tai omin päin, turistijoukoissa tai kaukana kaikesta turismista. Majoitukseen palaan tarkemmin erillisessä jutussa, mutta reppureissaajille parhaat vaihtoehdot löytyvät Cenang beachin alueelta, kylän puolelta. Langkawilta on turha etsiä Thaimaassa yleisiä rantamökkejä, niitä ei vain ole. Palaan majoitukseen ja omiin kokemuksiini vielä erillisessä jutussa.

_MG_9813

Muslimimaa ei ole paras paikka bileturistille

Langkawi ei ole bilettäjän paratiisi. Muun Malesian tavoin Langkawin asukkaat ovat muslimeja. Alkoholia löytyy esimerkiksi kiinalaisten ylläpitämistä paikoista, mutta itse lähtisin bilelomalle mieluummin esimerkiksi naapurimaahan, Thaimaahan. On jopa positiivinen asia, että Langkawilta puuttuu humalassa örveltävät turistijoukkiot. Muutamia mukavia rantabaareja ja hieman menevämpääkin menoa tietysti löytyy etenkin Cenangin rannan alueelta, mutta Langkawin viehätys piilee aivan muualla kuin yöelämässä. Sitä paitsi, juhlia voi kotonakin.

Ruokaa ja shoppailua

Langkawin saarella järjestetään joka ilta yömarkkinat. Paikka vaihtelee päivän mukaan ja kannattaa ottaa selvää, missä markkinavilinä minäkin päivänä on. Mene markkinoillle tyhjällä vatsalla, sillä tämä tapahtuma on herkuttelijan taivas. Myös shoppailut kannattaa jättää markkinoille, sillä hinnat ovat aivan eri luokkaa kuin turisteille suunnatuissa kaupoissa. Yömarkkinat ovat paikallinen juttu, aidointa paikallista kulttuuria. Malesiassa ei tingitä, hinnat ovat yleensä aina ilmoitettu virallisesti ja turisteille pätevät samat hinnat kuin paikallisillekin.

Langkawi ja hintataso

Langkawin saari on verovapaata aluetta. Malesia on esimerkiksi Indonesiaa hieman kalliimpi maa, mutta Europpaan verrattuna todella halpa. Paikallista ruokaa saa teiseb varsien ravintoloista jopa eurolla tai parilla, mutta turisteille suunnatuissa paikoissa saa maksaa hieman enemmän. Majoituksessakin hinnoissa on suuria vaihteluita. Halvimmillaan voi löytää jaetun huoneen noin seitsemällä eurolla, mutta aina voi valita myös monen sadan euron resortin. Itse löysin mieleisen majapaikan noin 13:lla eurolla. Skootterin vuokra sen sijaan oli hieman alle kymmenen euroa päivässä. Eurolla täytetyllä bensatankilla ajelee jo puoli päivää. Malesia on erittäin kehittynyt järjestäytyneessä turismissa. Järjestettyjen retkien hintataso vaihtelee parista kymmenestä eurosta aina lähes sataan euroon; riippuu siitä, mitä tekee.

Miten sinne pääsee ja milloin kannattaa mennä?

Langkawi sijaitsee lähellä päiväntasaajaa ja ilmasto on täydellinen, ainakin minun mielestäni. Lämpöä riittää ympäri vuoden, mutta paras aika matkata saarille on Suomen talven aikaan, jolloin on kuivakausi. Toisaalta sadekausi ei tarkoita aamusta iltaan sadetta joka päivä.

_MG_9360

_MG_9302

_MG_9025

_MG_8645

Langkawille voi lentää esimerkiksi Kuala Lumpurin kautta. Jatkolento Malesian pääkaupungista kestää tunnin. Itse lensin saarille Turkish Airlinesin lennoilla Istanbulin kautta. Turkkilainen lentoyhtiö on loistavan maineensa veroinen ja vaihtoajat ovat inhimilliset. Kannattaa myös harkita pientä parin päivän stop over-pysähdystä ihanassa Istanbulissa esimerkiksi takaisin tullessa. Kuvittele pitkien lentojen välissä vaikka visiitti turkkilaiseen kylpylään, hamamiin. Aiemmin Langkawille on järjestetty myös pakettimatkoja, tällä kaudella se ei ilmeisesti ole ollut suomalaisten matkanjärjestäjien listoilla.

Ideoita tekemiseen Langkawilla:

-auringonpalvontaa ja näkinkenkien poimintaa Tanjung Rhu-rannalla

-mangrove-retki

riippuliitoa veneen perässä

-skootteriretki Gunung Raya-vuorelle

-yömarkkinat Kuahissa lauantaina

auringonlaskuristeily

-retki autiolle saarelle/rannalle

-paikalllista ruokaa lentokoneen kiitoradan ja meren välissä -pyörän vuokraus ja Cenang beachin viereisen, paikallisen kylän tutkiminen

-luontoretki illalla esimerkiksi Datai-hotellin järjestämänä

-jetski-retki -saarihyppelyretki

-melontaa Pregnant Maiden-saaren järvellä

-vesiputouksilla vierailu

hedelmäfarmi

-carting-autoilu

-ratsastusretki

-viidakkoretki

Jos haluat tietää lisää, katso myös muut juttuni Langkawista täältä.


Langkawi – Nature person’s paradise

When I thought of Langkawi before, I didn’t think of a group of 99 beautiful islands filled with authentic life, serene beaches, amazing nature and exotic animals. My visit to the Malaysian islands changed the stereotype of Langkawi I had in mind before travelling there. It is for sure not all about organized tourism and big resorts. It is abput everything I was asking for from my holiday. Langkawi stole my heart, and I highly recommed travelling there. It is a perfect destination for all kinds of people, because it basically offers everything you might need on a perfect holiday. This post is an informative post about the facts of Langkawi with many ideas for the days spent on the islands. If you want to know more, the Finnish version can always be translated.

Jaa kavereillesi! Share on Facebook19Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Pin on Pinterest0

4 Comments

  1. Hmm, tästä tuli kuume Langkawille. Me ollaan kyllä oltu siellä muutama vuosi sitten, mutta se oli yli kolmen kuukauden reissaamisen päätepysäkki, eikä yksinkertaisesti jaksettu edes lähteä tutkimaan saarta sen kummemmin. Löhöiltiin vaan rannalla ja poolilla. Jäi oikeastaan koko paikka pitkälti näkemättä, joten kyllähän se vaatii toista visiittiä!

    • Urbaanilaura Reply

      Langkawilla on todellakin paljon muutakin tarjottavanaan, kuin minkä moni tietää. Suosittelen lämpimästi! 🙂

  2. Millainen hintataso on ruoan suhteen? Siitä löytää niin monenlaista tietoa?

    • Langkawilla voi elää kovin monenlaisella budjetilla. Paikallisilla markkinoilla herkuttelee muutamalla eurolla, turistipaikoissa aterian hinnaksi voisin arvioida hieman alle kymmenen euroa. Söin itse tosi monen hintaista ruokaa. Langkawilla voi elää edullisestikin, kunhan menee hieman paikallisempii paikkoihin. Niissä myös ruoka aina parempaa!

Leave A Reply

Navigate